Torskens kritiska situation i östersjön.
Ska vi låta historien upprepa sig?
För ca 20 år sedan så utrotades torsken på New Foundlands öarna utanför Kanadas kust. Orsaken var yrkesfisket. Politikerna lät detta fortsätta med anledningen att yrkesfiskarna behövde sysselsättning. Detta resulterade i 40 000 arbetslösa och utrotning av Torsken som än idag inte har återvänt.
År efter år så tar vi nya beslut om orimligt höga fiskekvoter på torsk. Det är inte, som många tror, övergödningen eller miljögifter som är östersjötorskens största hot. Utan det är just fiskeindustrin. EU är rädda för att minska fiskekvoterna på torsk eftersom de tror att detta kommer missgynna yrkesfiskarna. Precis som i Kanada kommer det leda till att fiskarna fiskar upp sitt eget levebröd. Besluten om fiskekvoterna är betydligt högre än de vetenskapliga rekommendationerna. Som det ser ut i dag så har vi varken en lönsam fiskeindustri eller ett hållbart fiskebestånd.
Torsken i östersjön håller på att försvinna helt.
Nu tänker ni kanske ''vad rör det mig om någon gammal fisk dör'' eller ''jaha, vad ska vi nu äta på söndagar?'' Men detta påverkar dig antagligen mer än vad du tror.
Utan torsken så kommer de mindre fiskarterna att öka, på grund av minskad konkurrens. Eftersom att mindre fiskar äter djurplankton så kommer djurplankton att minska i antal. Detta leder i sin tur till att vävtplankton, som äts av djurplankton, ökar. Dena långa kedjereaktion bidrar till övergödning.
övergödning är en miljöfråga, den rör alla som på något sätt bryr sig om östersjöns framtid.
Om Östersjön överhuvudtaget ska överleva, så krävs det ett Fiskestopp på torsken i minst två år. Jag vill att även nästa generation ska få chansen att smaka på östersjötorsk.
Och om vi nu skulle lyckas utrota torsken, vilken fisk tar vi sen? Har vi människor rätt att rubba hela ekosystemet i östersjön?
xoxo/Nora
Hej!
Jag tycker detta var ett mycket bra inlägg!
Men jag undrar hur du tycker vi ska lösa problemet med köttproduktionen för vi behöver minska vår köttproduktion om Östersjön ska överleva, och om vi inte äter t.ex kor och grisar behöver vi hitta annat att äta. Och då är väll fisken det mest aktuella? kan man odla fisken, eller är det också förrädiskt mot Östersjön? tacksam för svar!
Filip FISKEN Landenius (övergödning)
Som Vincent skrev om fiskodling så är det inte idag ett bra alternativ. För att mata dessa rovfiskar som man odlar behöver föda som motsvarar 2-5 ggr sin egen vikt. I framtiden om alla fiskar matas med vegetarisk kost så kommer det att bli ett betydligt bättre alternativ ur den synpunkten.Men det finns även andra nackdelar med fiskodling, de bidrar till övergödning för att de släpper ut mycket näringsämnen,de matas med pencelin som vi kan få i oss och det är inte bra om vi blir sjuka.
Det bästa skulle vara ifall vi åt mycket mer vegetarisk mat. Då skulle maten räcka till oss alla. Men alla är inte beredda att byta till en helt vegetarisk kost och dessutom innehåller fisk och kött många viktiga vitaminer och näringsämnen som är svåra att ersätta. Men vi behöver inte äta fisk och kött tre ggr per dag som är vanligt nuförtiden utan det räcker med några ggr i veckan. Och istället för att äta så mycket stora odlade fiskar borde vi äta mer mindre vildfångad fisk som strömming mm.
Bra argument i inlägget! Kul med frågan från Filip, den och ditt svar fördjupar nivån i inlägget och knyter det till hela bloggen.